ÖLÇÜ 2019 EKİM SAYISINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

SUYUN HAFIZASI ÜZERİNE

E. Beyhan YEĞEN

Uzun yıllar önce rahmetli hocam Prof. Dr. Kazım Çeçen bana suyun özellikleri hakkında bir yazı vermişti. Bu yazıyı okudum. Yazıda Su’yun ne kadar çok özelliği olan bir madde olduğunu vurgulayan onlarca madde vardı. Sonra muhtemelen hoca yazıyı benden aldı. Bu yazının bir kopyasını saklamadığıma sonradan çok pişman oldum. Bir daha hiç bir yerde böylesi bir döküme rastlayamadım. ÖLÇÜ Dergisine bu yazıyı yazmam istendiğinde bir kere daha bu özelliklere ulaşmayı denedim. Elbette ki bunun için internette dolaştım çünkü yazıyı oluşturmam için tanınan süre oldukça kısıtlıydı.

Su ile ilgili olarak internette dolaşırken ‘suyun hafızası’ olduğuna dair makaleler ve yazılara rastgeldim. Konu bana ilginç geldi. Literatürde ilk defa suyun hafızası üzerine yayın yapmış araştırmacı Jacques Benveniste; 1988 yılında ünlü Nature dergisinde Memory of Water isimli bir makale yayınlıyor ve konuya homeopati açısından yaklaşıyor. Bu makalede antikor kaybolduktan çok sonra dahi su seyreltisi ‘bir şeyleri hatırlıyordu’ diyor. O tarihlerde Benveniste çok fazla eleştiri alıp, sahtebilim yapmakla kınanmış olsa da fikir kaybolmuyor (1).

1999’da Belçika’daki Catholic University of Louvain’den Profesör M. Roberfroid başkanlığında Fransa, İtalya, Belçika ve Hollanda’daki dört bağımsız laboratuvardan oluşan bir takım, Benveniste’nin orijinal deneyinin geliştirilmiş bir halini kullanarak “kör” deneyler tasarladılar. Bu deneyler Benveniste deneyleri ile tutarlı olmuştur. Bundan önceki beş yılda ise gitgide daha fazla ultra-seyreltilmiş su araştırmaları belli yapılandırılmış (structured) suların fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilgiyi depolayabileceğini göstermiştir (2) .

2007 yılında Homeopathy Dergisinin 3. sayısındaki The History of the Memory of Water adlı makalesinde Thomas, Benveniste’yi izleyen artan sayıda bilim adamı tarafından temel sonuçlar doğrulandığı halde 20 yıldır tartışmanın sürdüğünü söylemektedir. Aynı yazıda, işleyen bir hipoteze göre moleküllerin birbirleri ile iletişebiliyor oldukları ve fiziksel temasları olmaksızın bilgi alış verişinde bulunabiliyor oldukları söylenmektedir (3).

Yine 2007 yılında Elsevier tarafından Homeopathy Dergisinin özel bir sayısı yayınlandı. Bu sayı ‘Suyun Hafızası’ üzerine idi ve ilk defa suyun hafıza özelliklerinin sergilenmesi hakkında yeni verileri incelemek ve son araştırmaları tartışmak üzere dünyanın her tarafından bilim adamlarını bir araya getirmekteydi. Özel sayının misafir editörü Martin Chaplin (Department of Applied Science, London South Bank University) bu ‘hafızanın’ mekanizmasının ortaya çıkmasını farklı yollardan sağlayan kuvvetli deliller olduğunu söylemektedir. Bu özel sayıda Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya , ABD ve İngiltere’den bilim adamları farklı gruplar ve tamamen farklı metodlar kullanarak suyun hafızası hakkında aynı yönde görüşlere varmışlardır (4).

2003 yılında IEEE SMC’03 Konferans bildiri kitabında Jingong Pan vd. tarafından yayınlanan bir çalışmada su kümesi (water cluster) diye adlandırılabilecek bir olgudan bahsedilmektedir. Bu hal suyun iki kutuplu (dipole) olma özelliğinden kaynaklanmaktadır. Çalışmada protein ve DNA ile birlikte suyun da bio-kümelerin ana bileşeni olduğu vurgulanmaktadır. Çalışma su kümelerinin özellikle kararlı bir hali olan su hegzamerlerini ‘scanning tunneling microscopy’ tekniği ile ilk defa fotoğraflayabilen kuruluşun The Lawrence Berkeley National Laboratory olduğunu bildirmektedir. Çalışmada kullanılan su kümeleri altı-halkalıdır ve Lorenzen, elde edilmeleri hakkında patent sahibidir. Ayrıca Lorenzen 2000 ila 5000 kez büyüten bir mikroskop kullanarak düzenlenmiş kar tanelerine benzeyen altı-halkalı kristallerin fotoğraflarını elde edebilmek için Masaru Emoto ile işbirliği yapmıştır. Jingong Pan vd. hipotezlerinde yapılandırılmış su kümelerinin (structured water cluster) alçak frekans bilgisi için mükemmel bir taşıyıcı olduğunu savunmaktadırlar (2,5,6). Japon araştırmacı Masaro Emoto ise donmuş su kristallerini fotoğraflama üzerine çok sayıda çalışma yapmış bulunmaktadır (7).

Allan Widom vd. 2009’da yayınladıkları makalelerinde suyun düzenli kuantum elektromanyetik alanlarındaki (ordered quantum electromagnetic domains) biyolojik bilgi depolanmasının ve geri alınabilmesinin fiziksel niteliğini tartışmışlardır. Bu düzenli alanlar molekül başına olağanüstü yüksek su buharlaşma ısısı vermektedir; bunun yüksek derecede hafıza depolama kapasitesine işaret ettiği gösterilmektedir. Çalışmada elektromanyetik teori kullanılarak suda elektromanyetik alanların varlığı doğrulanmıştır. Aslında su ferro-elektriktir ve suyun hafızası dahil birçok ilginç özelliği temel olarak bu olgudan kaynaklanmaktadır (8).

J. Dunning-Davies 2011 yılında yayınladığı Structure and Memory in Water adlı yazısında konunun o güne kadar olan gelişmesini anlatmaktadır. Çalışmada enformasyon teorisinin bazı temel fikirleri ve istatistiksel termodinamik ile bağlantısı üzerine yapılan kısa bir giriş, suyun hafızası olduğuna dair temel fikrin bir bölümünü açıklar. Konunun ikinci kısmı ise suyun bazı özelliklerinin detaylı araştırılmasına dayanmaktadır. Standart kimya ders kitaplarında su tamamen elektrostatiğe dayalı olarak anlatılmaktadır. Ancak elektrodinamik ve bunu izleyen radyasyon alanına hiç değinilmemektedir. Çalışmada, suyun manyetik özelliklerine de vurgu yapılarak, bu özelliğinin sonucu olarak gerçekten anlamlı bir hafıza kapasitesi için yeterli yapıya sahip olduğu söylenmektedir (9).

William Brown, 2018’deki yazısında, bazı Alman bilim adamlarının suyun hafızası olduğuna inandıklarını, bir zamanlar sadece yararlı bir şey olarak görülen suyun, şimdilerde yakından incelendiğinde bizi akıllara durgunluk veren bir gerçekle yüzyüze getirdiğini söylediklerini bildirmektedir. Şöyle ki, su damlaları inanılmaz büyütme gücüne sahip mikroskoplarla incelendiğinde, her bir su damlacığının her birinin bir diğerinden ayırt edilebilmesini sağlayan kendine has mikroskobik bir motifi ve benzersiz bir güzelliği olduğu gözle görülebilmektedir (10).

Kaynaklar:

(1) Davenas, E., Beauvais, F., Amara, J., Oberbaum, M., Robinzon, B., Miadonna, A., Tedeschi, A., Pomeranz, B., Fortner, P., Belon, P., Sai,nte-Laudy, J., Poltevin, P., and Benveniste , J., Human basophil degranulation triggered by very dilute antiserum against IgE, Nature 333:816-818,1988.

(2) Pan, J., Zhu, KN., Zhou, M., Wang, Z.Y., Low resonant frequency storage and transfer in structured Water Cluster, IEEE SMC’03 Conference Preceedings, 2003.

(3) Thomas, Y., The history of the memory of water, Homeopathy, Jul;96(3):151-7, 2007.

(4) https://www. journals.elsevier.com/homeopathy/

(5) Lorenzen, L.H., Process for preparing microclustered water, United States Patent 5,711,950, 1998.

(6) Lorenzen, L.H., Microclustered water, United States Patent 6,033,678, 2000.

(7) Emoto, M., Suyun Gizli Mesajı, Kuraldışı Yayıncılık, Aralık 2005.

(8) Widom, A., Srivastava, Y., Valenzi, V., The Biophysical basis of Benveniste Experiments:Entropy, Structure, and Information in water, International Journal of Quantum Chemistry, Vol110, 252-256, 2010.

(9) Dunning-Davies, J., Structure and memory in water. General Science and Philosophy, vixra. org/abs/1101.0081,2011.

(10)Brown, W., Scientists show that water has memory, Science News, Oct5, 2018.